måndag 29 april 2013

Vanessa i häst 3 har varit på praktik!

Stall Hans Crebas

Vecka 9-12 praktiserade jag på Stall Hans Crebas, som ligger en liten bit utanför Alvesta.
Där håller dom på med trav och har runt 20 hästar, allt från tävlingshästar till unghästar och så har dom en ridhäst. Dom äger själva några hästar och har andras hästar i träning där och att Hans kör dem på tävlingar.Jag jobbade mellan kl 7-16, 5 dagar i veckan. Jag började med att köra ut hö till hagarna medans, antinge Hans eller hans flickvän Tilly gav dom lite hö och kraftfoder. Sen kl 7:30 kom deras anställd som jobbar 4 dagar i veckan ( måndag, tisdag, torsdag och fredag), då bytte vi täcken och tog ut dom i sina hagar och dom som skulle köras gick i skrittmaskinen direkt, sen så körs dom efter det. Medans Hans kör så mockar vi, ger grovfoder i boxarna och fyller på med vatten till dom som har hinkar och kolla över vattenkopparna och sen innan vi fikar ca kl 9:30, så sopar vi.
Efter fikat så hjälper hon som är anställd till att köra medans jag och Tilly sela hästar så dom stå redo till dom kommer tillbaka med dom andra hästarna dom har kört, så tar vi hand om dom, selar av och duscha av dom lite om det behövs och sen så tar vi in nästa häst som ska tränas. Så gör vi tills alla hästarna som ska tränas för dan har tränats.
Vi tar lunch vid ungefär kl 12 och efter det så körs fler hästar om vi inte hann köra alla innan, annas blir det att göra andra saker som tex putsa sulky, selar, huvudlag mm, rätta till i skrittmasksinen och andra saker som man gör i ett stall. Vissa hästar rids och en häst longeras ibland med. Sen så tar vi in hästarna och sen fyller på med grovfoder om det behövs och sen så slutade jag för då blev kl 16 runt där.

Dock ser det inte ut lika dant varje dag, tex onsdagar och helger försöker dom inte köra några hästar utan försöker köra dom på vardagarna, sen kommer det tävlingar och dom försöker köra varje vecka till Tingsryd travbana och träna hästarna där också.

När jag var där fick jag prova på det mesta, rida, longera, köra, ta hand om hästar innan och efter körningen och sen har jag följt med på 3 tävlningar och mycke mer. Jag har lärt mig jätte mycke på praktiken och det var jätte lärorikt för man fick göra och vara med på så mycke och dom var jätte trevliga och dom kan verkligen sin sak! Är man intresserad av trav eller vill lära sig så tycker jag absolut att ni ska söka praktikplats där!!

Hästen på bilden heter Winston de Frise och han står redo för snabbjobb.
 Hästen närmast i bild hetet Glen Moray och hästen bakom är Winston de Frise, bilden är tagen när de är på tävling på Kalmartravet.


Stallet jag praktiserade i.


 
// Vanessa HÄ 3