onsdag 9 april 2014

Nina Fyrman i åk 3 berättar om Hästskötarexamen


Tänkte berätta lite om hur det gick till igår. Vad vi fick göra och i vilken ordning. Det kan ju tydligen skilja sig en hel del från gång till gång men av någon av er ska göra så får ni i alla fall lite inblick i hur det var igår.
Till skillnad från vad jag hade väntat mig så har jag faktiskt knappt varit nervös alls. Det var först i söndags som det smög sig på lite. Tack vare skolan så har vi varit väldigt bra förberedda, stor tumme upp för det. Självklart har man fått plugga på egen hand men vi har gått igenom allt och haft mycket lektionstid till att kunna ställa frågor och få hjälp. Dessutom stod skolan för avgiften vilket såklart känns skönt.
Det hela började klockan 8 i en av teorisalarna. Där fick vi presentera oss lite och därefter skrev vi två teoriprov. Ett i hästkunskap och ett foderprov. Tror vi hade 45 minuter på oss. Kände direkt att båda två gick riktigt bra, skön start!
Därefter ut i stallet där vi gjorde i ordning  varsin tilldelad häst. Sen ut i ridhuset för att påbörja ridprovet. Alla ställde upp på medellinjen och därefter satt vi upp samtidigt. Sen red vi i de gångarter och vägar som vi blev tilldelade. Mest längs fyrkanten och lite självständiga volter. Blev så långt ifrån min bra ridning som det bara går kändes det som men det handlar ju mest om att de ska se att man har en stabil sits och kan ha kontroll på hästen. Den hästen jag red var ganska spänd och stark, framförallt i vänstersidan. Gjorde mitt bästa för att få till det så bra som möjligt men hade det varit ett vanligt ridpass hade jag varit oerhört missnöjd. Efter en liten stund var det dags för hästbyte. Jag fick en häst som inte tillhör skolan utan enbart inlånad för gårdagen. Stor och inte så mycket riden senaste tiden som jag förstod det som.  Men det vara bara till att göra det bästa av situationen.
Efter ridningen var det in i stallet för att göra i ordning hästen man red först för att visa häst vid hand. Borsta av lite och därefter ut i ridhuset igen. Jag visade som nummer två och tycker att det gick bra. Möjligtvis att uppställningen i början inte var den bästa men i övrigt.
Sen upp till stallet igen för att göra i ordning longeringshästarna och därefter ner till ridhuset igen. Här kom det som jag trodde skulle kugga mig utan tvekan. Det kändes inte alls bra. Jag fick inte hästen att gå fram ordentligt och fick väldigt många frågor vilket stressade mig en del. Dessutom var Linn som longerade samtidigt klar betydligt tidigare än mig vilket också bidrog till mer stress. Dumt tänkt, absolut. Men så var det och jag bröt ihop när jag kom in i sadelkammaren. Kände mig verkligen så otroligt missnöjd. Och trots att alla andra sa att det inte skulle spela någon roll så var jag nog lite jobbig för jag hakade upp mig på det över lunchen.
Efter lunchen stod praktiskt foderprov näst på tur. Började med ockulärbesiktning av hö samt att man skulle identifiera växter och halmsorter. Sen det muntliga provet där jag lyckades få fullständigt hjärnsläpp på ett fodermedel. Men det löste sig ändå och det kändes helt okej. Även om jag inte var alltför positivt inställd efter longeringen ;)
Sista delen sedan var i stallet med knoppning, bandagering och utrustningsprov. Jag började med att knoppa, 5 stycken var det som gällde. Och därefter lindade jag vänster fram och höger bak. När det var klart så avslutade jag med utrustningsprovet. 20 saker var det som skulle identifieras. Vissa som jag inte var säker på men jag lyckades gissa mig rätt!
Slutligen återstod bara lång väntan innan vi skulle få resultatet. Tiden gick sakta men slutligen kallade de in alla samtidigt. Lite spänt innan dem berättade att alla var godkända. Glädje!!!!
Det var inte speciellt nervöst under dagen. Visst var man fokuserad och lite på spänd men tyckte inte det var så stor grej som jag kanske hade trott innan. Sen att jag var besviken på mig själv för att jag vet att jag kan så mycket bättre. Man när resultatet väl kom så var det glömt, för det viktigaste var såklart att bli godkänd.

/Nina Fyrman