onsdag 13 juli 2016

På betet kan allt hända

Sommaren är en tid för återhämtning för hästägaren och då är det lätt att släppa allt. Visst är det härligt att slippa den dagliga mockningen och ut- och insläppet men glöm inte att mycket kan hända på betet. Hästen behöver daglig tillsyn på betet.

Insekter - kan vara en plåga - använd täcke/flugmedel eller låt hästen stå inne de värsta timmarna per dygn. Låt man och svans växa på våren och sommaren.

Sommareksem - eksem på mule, i mankam och på svans. Kan förebyggas med eksemtäcke, uppstallning och lindras med salvor läs mer om sommareksem

Ögoninfektion - en flughuva/flugpannband kan förhindra detta

Mugg - småsår i karleden läs mer om mugg

Små sårskador blir snabbt infekterade i värmen och med flugor - spraya det färska såret med sårplåsterspray (gärna med tjära i)

Fästingar - kan överföra sjukdomar som borrelia, granulocytär anaplasmos (tidigare kallad ehrlichias) - ju snabbare du tar bort färstningen dessto mindre är risken för att den ska smittas läs mer om fästingsjukdomar här

Inälvsparasiter - här kommer några tips för att hålla parsittrycket nere:  ta träckprov och avmaska innan betessläpp vid behov, släpp hästarna på bete efter 1 juli, växelbeta med andra djurslag, betesputsa bara vid långvarigt torrt väder, plöj upp dina beten och så om ibland läs mer om hästens parasiter

Tappskor - hovarna växer fort på sommaren och skorna slits mer med dygnet runt utevistelse, Sko om oftare på sommaren eller låt din häst gå barfota

Hästen magrar av - näringsfattigt bete ( höstbete innehåller inte alls lika mycket näring som vårbete) stress pga av insekter, inälvsparasiter, dåliga tänder - stödfodra och ta träckprov - dags att kolla tänderna?

Skavsår av sadelgjorden - många hästar får gräsbuk på sommarbetet ( stor buk pga av den höga vattenmängden i gräset) vilket kan leda till att sadelgjorden glider framåt och ger skavsår. Skölj alltid bort svett när du ridit och rykta noga innan ritt för att får bort ev. salt från gammal svett. Spraya med pälsglans efter din ritt - minskar sadelgjordens friktion, variera sadel och sadelgjord/ rid barbacka.

Salt och selenbrist - sätt ut en saltsten i hagen

Dåligt dricksvatten - Gör att hästar dricker för lite och kan leda till uttorkning. Alger växer snabbt i vattnet sommartid. En häst dricker upp till 60 liter vatten/dygn en varm sommardag om vattnet är rent.

 Rengör karen noga varje gång du fyller på. Om du inte vill dricka vattnet - vill inte hästen det heller